bannerturnen.jpg
- - - Menu - - -

Soepel, vlot, technisch perfect, maar vooral met veel plezier. Zo voer jij als turnster je oefeningen uit. Je traint op verschillende onderdelen om steeds leniger, sterker en beter te worden.

 

Onderdelen van het dames turnen:

 


Sprong
Iedereen heeft tijdens de gymles op school of op straat wel eens over een bok of een paaltje gesprongen. Maar op turnen merk je pas hoe heerlijk het is om echt te kunnen zweven over een Pegasus en hoe veel gemakkelijker dat gaat met een goede aanloop en goede aanwijzingen. Een sprong is een snelle krachtsexplosie: na een aanloop en krachtige afzet spring je in enkele seconden over de Pegasus. Het valt niet mee om daarna perfect tot stilstand te komen, maar dat leren we je allemaal.

 

Brug ongelijk
Tijdens de brugoefening merk je hoe belangrijk het is om je arm- en buikspieren goed te ontwikkelen. Je stemt de bewegingen goed op elkaar af, dat vereist een goed coördinatievermogen. Je wisselt in de oefening voortdurend tussen zwaaien, hangen en steunen. Beheersen van je beenspieren leer je tegelijkertijd, want het is de bedoeling dat je benen netjes gestrekt met je meezwaaien.

 

Balk
Het werken op de balk is een kwestie van de juiste bewegingstechniek en balans. De oefeningen leer je eerst op de grond(balk) of een balkverbreder, om daarna de stap naar de smalle evenwichtsbalk te zetten. Veel oefenen zorgt dat je de juiste lichaamsspanning krijgt om op een balk van 10 cm breed een handstand te kunnen maken.

 

Vloer
Bij de vloeroefening werk je op een verende mat van 12 bij 12 meter, een tumblingbaan of airtrack. Op jonge leeftijd een oefening zonder muziek, maar wanneer je ouder wordt mag je je oefening onder begeleiding van muziek laten zien. De muziek is erg belangrijk en is één
geheel met je oefening. Je bouwt een oefening op naar eigen kunnen, precies zoals die bij jou past. Je beweegt afwisselend snel en langzaam, springt hoog en ver, maakt salto’s. Wervelende acrobatische elementen wissel je af met dansachtige gymnastiek.

 

Voor wie is turnen geschikt?
Eigenlijk kan ieder meisje meedoen aan turnen! Onze gym+/turngroepen richten zich vooral op meiden die graag willen turnen maar niet aan wedstrijden mee willen doen. Onze selectiegroepen zijn wel gericht op het wedstrijdstrijd element. Binnen het dames turnen kennen we verschillende leeftijdscategorieën en verschillende niveaus, onze meiden doen mee aan zowel regionale als landelijke wedstrijden

 

Zoals gezegd ieder meisje kan meedoen aan turnen; maar je kunt niet zomaar lid worden van onze selectie, je wordt door de betreffende leiding uitgenodigd voor deze groepen. Je hoeft dan nog geen ster te zijn op de brug, balk of vloer, maar dit kun je wel worden!

 

Voor elke groep geldt dat er goede, technisch geschoolde trainsters voor je klaar staan om je te helpen in je turnontwikkeling. Door middel van aanwijzingen en hulpverlenen daar waar nodig worden de prestaties van onze turnsters verbeterd.

 

Na het lezen wel enthousiast over KDO, maar is toestelturnen niet wat je zoekt? Neem dan gauw een kijkje bij het lesaanbod van onze gymgroepen! Naast turnen en gym, hebben wij ook een ruim aanbod in dans, trampoline en freerun lessen.